30.1.07

Stem een Gents monument naar de finale

boekentoren4De Monumentenstrijd is volop aan de gang. Tijdens de monumentenwedstrijd beslist het publiek welk Vlaams onroerend erfgoed 1 miljoen euro krijgt voor restauratie en herbestemming. Gent heeft op dit moment twee kandidaten in de running om het in de finale op te nemen tegen het meest populaire monument van de vier andere Vlaamse provincies. Wordt het de Boekentoren, het meest opvallende voorbeeld van modernistische architectuur in de stad? Of gaat de eer naar de funeraire kunst van het Campo Santo, het Gentse Père Lachaise? Maandag werden de Oost-Vlaamse kandidaten uitgebreid voorgesteld op Radio 1 en Canvas. Aan de Universiteit Gent (Boekentoren) en het Sint-Janscollege (Campo Santo) staan ze klaar voor een vriendschappelijke Gentse derby.

Lien Merci van het Sint-Janscollege wijst op een oude gebarsten grafzerk op Campo Santo. “In de barsten blijft het regenwater staan. Als dat bevriest, zet het uit en wordt de barst nog breder. Tot de zerk onherstelbaar beschadigd is”. Maar dit soort herstellingen is specialistenwerk. Godsdienstleraar Peter Parmentier: “De school bevindt zich vlak tegenover het kerkhof en Campo Santo is een fantastische plaats om les te geven. Ik kan hier praten over de symboliek op de grafmonumenten en over alles wat met leven en dood te maken heeft”. Op Campo Santo kom je in aanraking met de culturele geschiedenis van Gent. Gedichten van Karel van de Woestijne voorlezen naast zijn graf: dat blijft echt wel plakken. De leerlingen zijn actief bezig: een website en flyers maken, spreken voor een groot publiek en op een persconferentie, interviews voor kranten, radio en tv... . Die van Sint-Janscollege willen veel volk lokken én stemmen ronselen. Ze focussen op de atmosfeer en de verhalen. “We plannen een nocturne met een sfeervol verlicht parcours”, legt leerlinge Helena Boecquaert uit. “Die eindigt in de kapel, waar we op vrijdag 2 en zaterdag 3 februari een zelfgeschreven toneelstuk opvoeren, met projecties op de muur. We laten ook mensen uit de buurt aan het woord over Campo Santo. En we werken aan een brochure met een plannetje zodat bezoekers ook zonder gids de mooiste plekjes van Campo Santo kunnen ontdekken”.

Maar Gent heeft een tweede monument in de strijd geworpen: ook de Boekentoren wist door te stoten tot in de finale. Sylvia van Peteghem, hoofd van de Universiteitsbibliotheek: “Campo Santo en de Boekentoren hebben heel wat gemeen. Wij bewaren hier de archieven van heel wat mensen die daar begraven liggen. De afspraak is nu om daar samen iets mee te doen. Zij zullen tien mensen selecteren die op Campo Santo liggen en wij zullen de belangrijkste documenten uit onze archieven digitaliseren en op het web zetten. Een mooi voorbeeld zijn de plannen en tekeningen van de Gentse bouwmeesters Louis Minard en Lodewijk Roelandt”. De Gentse universiteit zal het 64 meter hoge meesterwerk van Henry van de Velde ingrijpend restaureren. Moet de Boekentoren dan nog deelnemen aan de Monumentenstrijd? Sylvia van Peteghem: “De prioriteit van de universiteit ligt bij alles wat met onderzoek en onderwijs te maken heeft. De Boekentoren is een schitterend gebouw, maar niet echt geschikt om waardevolle boeken in te bewaren. Er is veel geld nodig voor de acclimatisering van de opslagplaatsen, zodat we de kostbare en kwetsbare werken voor de toekomst kunnen bewaren. Zoals het nu is, takelt het papier snel af”. Als de Boekentoren de wedstrijd wint, dan wordt het geld gebruikt om de ‘Belvedère’, de hoogste verdieping, op te knappen en beter bereikbaar te maken. Dit pareltje van architectuur is ook het hoogste punt van Gent, het panorama is adembenemend. Alleen jammer dat de plek zo slecht bereikbaar is. De werklift is nodig voor het transport van boeken. Daarom is er een nieuwe lift nodig om rechtstreeks naar boven te gaan.
Geert Van Doorne van de Dienst Monumentenzorg: “De Boekentoren is een van de schaarse hoogtepunten van de Belgische architectuur in het interbellum en moet dringend gerestaureerd worden. Het zou mooi zijn als iedereen zou kunnen genieten van het uitzicht op de bovenste verdieping. En op Campo Santo liggen figuren die voor heel Vlaanderen belangrijk geweest zijn. Het is bovendien een zeer originele locatie: in onze vlakke streken vind je voor de rest geen kerkhoven die op een heuvel zijn aangelegd. Dat zorgt ook wel voor specifieke problemen met de stabiliteit en de erosie - problemen die veel geld kosten. Ook voor dit project zouden de centen dus goed van pas komen”.

De leerlingen van het Sint-Janscollege ontrolden gisteren onder grote belangstelling een reusachtig doek met daarop honderdduizend namen van bekende en minder bekende Gentenaars die er begraven liggen. Duizend vierkante meter, dicht op elkaar volgeschreven vormden een immense glijbaan van dodennamen die tot volgende week op de heuvel naast het Campo Santo zal blijven liggen. Hun actie kon op heel wat belangstelling van pers en talrijke prominenten rekenen. Naast de burgemeester en een delegatie van het schepencollege troepten er gisterenmiddag honderden schoolgenoten en buurtbewoners samen onder een gepast grijze hemel. Voor de kinderen was dit hét evenement van het jaar, en hun enthousiasme om door te stoten naar de finale is er alleen maar groter door geworden.
Maar ook de Boekentoren voert dagelijks een stunt uit die van ver te zien is. De belvédère is voorzien van een enorm zwaailicht van 6.000 watt dat de toren een mysterieuze rode tint geeft. Maar om deze moderne vuurtoren te bewaken is er nood aan een torenwachter, want met de grote hitte die de lampen uitstralen weet men nooit. Student Baptiste Leman kan een week lang met een goed boek naast het grootste schemerlampje van Gent gaan zitten. En mocht u rond middernacht met een glaasje op naar huis gaan: niet panikeren. De Boekentoren staat niet in brand.

Vanaf half januari tot eind februari zendt Canvas wekelijks een documentaire uit. Iedere week komt één provincie aan bod, met telkens drie monumenten. Oost-Vlaanderen toont de Boekentoren, het Campo Santo en de Oudenberg in Geraardsbergen. Het publiek kan vanaf maandag 29 januari stemmen per sms (via nummer 3470 stem je 7 voor de Boekentoren en 8 voor Campo Santo), via de telefoon (de Boekentoren heeft het nummer 090 556 307 en Campo Santo 090 556 308) of via www.monumentenstrijd.be. Elke oproep per telefoon of SMS kost 0,50 euro. Uiteindelijk blijft er per provincie één monument over dat naar de finale gaat op 19 februari. Tijdens een live uitzending op Canvas beslist de kijker wie de uiteindelijke winnaar wordt van de Monumentenstrijd.
Guido Van Peeterssen.

Meer info over hoe je kunt stemmen vind je op

www.monumentenstrijd.be

www.campo-santo.be

www.boekentoren.be