14.5.07

Een nieuw boek over de straatnamen van Gentbrugge.

Traditiegetrouw organiseert het Cultuurplatform van Gentbrugge tijdens de plaatselijke Sinksenkermis een tentoonstelling.En elk jaar opnieuw wordt daarbij een plaatselijke ‘beroemdheid’ of een lokale tewerkstellingsplaats in de kijker gesteld en met historisch beeldmateriaal en tekst geduid. Zo kwamen in de afgelopen jaren heel wat interessante Gentbrugse figuren en onderwerpen aan bod, zoals de kunstenaars Marc Sleen en Luc Van Parijs en recent nog de werkplaatsen het Arsenaal en de Puntfabriek met de bekende reconversie.

In 2005 werd naar aanleiding van de tentoonstelling ‘Kriskras door Gentbrugge’ het plan opgevat om de straten onder de loep te nemen en op zoek te gaan naar de herkomst van de straatnamen van Gentbrugge. Al tijdens de tentoonstelling bleek duidelijk dat de belangstelling van de bezoekers naar de herkomst of de betekenis van hun woonplek groot was. De eerste geschiedkundige vraag die een mens zich kan stellen is dan ook veelal ‘wat betekent de naam van de straat waar ik woon?’ Want waar je ook thuis komt, heeft die plek een verleden en een zingeving door de naam van de straat.

In samenwerking met het Cultuurplatform Gentbrugge, de Cultuurraad Gent, het Stadsarchief, de Dienst Monumentenzorg en het Heemkundig Genootschap Land van Rode is veel speur- en opzoekingwerk verricht. Op basis hiervan hebben de auteurs Miche Beeckman, André Capiteyn en Geert Van Doorne in samenwerking met het departement cultuur een schitterend straatnamenboek van 96 bladzijden gerealiseerd. Het boek is uitgegeven door uitgeverij Snoeck, bevat een grote verscheidenheid aan straatnamen en is rijk geïllustreerd met archiefmateriaal.

Er zijn toponiemen uit de nevelen der tijden die geïnspireerd zijn op de aard van de bodem, de waterlopen, planten en dieren, of door de landinname en de exploitatie voor akkerbouw en veeteelt. Daarnaast zijn er de verbindingswegen, hetzij van lokaal of van bovenlokaal belang; zij dragen de naam van hun bestemming. Kenmerkend zijn de namen die verwijzen naar domeinen, kastelen, grote hoeven, en naar hun bezitters. Van recentere oorsprong is de naamgeving naar verdienstelijke personen uit de politiek, het maatschappelijke welzijn, cultuur en kunst. In deze categorie wordt vaak het lokale niveau overstegen en gaat het om landelijk of zelfs internationaal bekende figuren.

Kortom dit is een publicatie die wellicht vele inwoners van Gentbrugge, maar ook een ruim publiek met historische en culturele interesse zal aanspreken. Het boek is gepubliceerd door uitgeverij Snoeck en is te koop in de Stadswinkel (Administratief Centrum, Wilsonplein 1 te Gent, in de boekhandel en bij het Cultuurplatform Gentbrugge, J. Vandermeulenstraat 50, 9050 Gentbrugge, tel. 09 230 00 03. De prijs is 12 euro.

Guido Van Peeterssen